Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 marca 2012

Krupnik z czerwoną fasolą...


Kto z Nas nie lubi dobrego, domowego krupniku... Jest to jedna z najzdrowszych zup ze względu na zawartość kaszy, której nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Przygotowanie pysznej i przede wszystkim zdrowej zupy nie musi być czasochłonne. Ponadto wspaniałe zupy powstają nawet wtedy kiedy mamy minimum składników…
Wiosną kiedy potrzebujemy dużo energii na wybudzenie się, taka zupa doda nam jej bez wątpienia…♥
Mój krupnik jest z dodatkiem czerwonej fasoli, a zamiast tradycyjnej kaszy jęczmiennej dodałam kaszę jaglaną, która jest bezglutenowa. Oczywiście Wy możecie dodać jęczmienną.
A jeśli lubicie zupy na ostro i chcecie zmienić jej charakter, możecie dodać pod koniec gotowania  odrobinę świeżej papryczki chili, pokrojonej w cienkie paseczki.










Składniki:   4 łyżki kaszy jaglanej ( lub jęczmiennej ) , 2 średnie pory,  
                  1 puszka czerwonej fasoli, 1 marchewka,  
                  1,5 litra bulionu warzywnego (dla wygodnych z kostki), sól, pieprz,  
                  gałka muszkatołowa do smaku, koperek świeży lub suszony (ew. natka pietruszki)

Przygotowanie:
Por myjemy, kroimy w krążki. Marchewkę myjemy, kroimy w kostkę.
Por dusimy w rondlu na  2 łyżkach oliwy lub na maśle. Pilnujemy żeby się nie przypalił tylko ładnie zeszklił. Dodajemy marchewkę i zalewamy bulionem. Kaszę opłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, osączamy i dodajemy do wywaru. Gotujemy około ok.15 minut aż kasza będzie dobra. Pod koniec dodajemy fasolę i gotujemy 5 minut. Można dodać odrobinę papryczki chili. Doprawiamy gałka, pieprzem i solą. Przed podaniem posypujemy natką lub koperkiem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz