Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 18 marca 2012

Fasolada...


Fasolada jest grecką zupą wegetariańską, ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała choć odrobiny wędzonego boczku… ♥ 
Nie gotuję zup na wywarze mięsnym, zawsze na warzywach więc czasem dla lepszego smaku dodaję wędzonkę. Jeśli chcecie możecie dodać sobie dobrej kiełbasy, albo w ogóle zrezygnować z mięsa.
Główne składniki tej zupy to biała fasola i oliwa, a pozostałe składniki różnią się w zależności od  regionu.  Fasolada po mojemu to syta i aromatyczna zupa, z duża ilością czosnku i warzyw. W związku z tym, że fasolę trzeba moczyć co najmniej przez noc i potem gotować ok. 1 godzinę, dla głodnych i zapracowanych proponuję jednocześnie wersję z fasolą z puszki...








Wersja dla wytrwałych
Składniki:   ½ kg suchej fasoli białej, 1 cebula, 2 średnie ziemniaki,  
                  1 cukinia, 1 marchewka, 2-3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, 
                  1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 dag wędzonego boczku,
                  oliwa z oliwek, oregano, 1-2 liście laurowe, pieprz, sól

Przygotowanie:
Suchą fasolę zalać w garnku zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wsypać fasolę i wlać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, sól i gotować około 1h. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, a seler naciowy w kostkę. Umytą cukinię również pokroić w słupki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy fasola będzie już miękka, odkładamy z garnka kilka łyżek fasoli do miski, resztę zupy należy zmiksować. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler gotujemy 10-15 minut. Dodajemy cukinię, pokrojone pomidory z puszki, odłożoną fasolę i pokrojony w drobna kostkę boczek, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy koncentratem, oregano, pieprzem i solimy do smaku. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Jeśli jest dobra zjadamy...♥

Smacznego !

Wersja dla niecierpliwych
Składniki:   2 puszki  fasoli białej, 1 cebula, 2 średnie ziemniaki,  
                  1 cukinia, 1 marchewka, 2-3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, 
                  1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 dag wędzonego boczku,
                  oliwa z oliwek, oregano, 1-2 liście laurowe, pieprz, sól

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wsypać odsączoną fasolę i wlać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, sól i gotować około 15-20 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, a seler naciowy w kostkę. Umytą cukinię również pokroić w słupki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy fasola będzie już miękka, odkładamy z garnka kilka łyżek fasoli do miski, resztę zupy należy zmiksować. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler gotujemy 10-15 minut. Dodajemy cukinię, pokrojone pomidory z puszki, odłożoną fasolę i pokrojony w drobna kostkę boczek, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy koncentratem, oregano, pieprzem i solimy do smaku. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Jeśli jest dobra zjadamy...♥

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz