Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 13 marca 2012

Drożdżowe bułeczki z konfiturą z pigwy...


Kiedy przychodzi ochota na coś pysznego, delikatnego i... słodkiego. Wystarczy nie cała godzina i mamy domowe bułeczki, które znikają tak szybko, że nie zdążą nawet wystygnąć. Jeśli nie pieczecie  w domu bułek bo uważacie, że nie potraficie, że to zbyt czasochłonne  to właśnie przepis dla Was. Zanim piekarnik się nagrzeje mam gotowe ciasto, a 20 minut później parzę sobie ręce i usta zajadając się tymi delicjami . Ja kocham z kubkiem gorącego mleka, ale oczywiście pasują też do porannej kawy...
W moim przepisie dodałam skórkę pomarańczową i konfiturę z pigwy, ale oczywiście możecie zamienić na skórkę cytrynową, albo w ogóle nie dodawać, a konfitura może być truskawkowa, gruszkowy dżem lub powidła ze śliwek, co kto posiada i lubi...









Składniki:    2 dag drożdży (świeże), 6 dag brązowego cukru,  
                   40 dag mąki, 8 dag stopionego masła,
                   200 ml ciepłego mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy  
                   (torebka), skórka otarta z 1 pomarańczy, sól
Nadzienie:  konfitura domowa z pigwy
Ponadto:     3 dag masła do posmarowania blachy, stopione masło   
                   do posmarowania bułek

Przygotowanie:  
Zrób rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, 100 ml mleka i 5 dag mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut do wyrośnięcia. Stopione masło wystudź, wymieszaj z żółtkami i resztą mleka. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, cukier waniliowy, cukier, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Ciasto zagnieć i  przykryte ściereczką odstaw na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200°. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek, pokrój w plastry, na każdy plaster nałóż konfiturę, sklej bułeczkę i układaj sklejeniem do dołu, na blasze posmarowanej masłem. Bułeczki układamy blisko siebie żeby podczas rośnięcia się posklejały. Pieczemy ok.15-20 minut. Możecie jeszcze ciepłe bułeczki posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz